Kuchnie gastronomiczne podstawą każdego lokalu

Kuchnia gastronomiczna

Obróbka cieplna to podstawa pracy w gastronomii. Właściwie dobrana kuchnia wpłynie na zwiększenie wydajności personelu oraz pomoże im tworzyć zachwycające smakiem i wyglądem potrawy. Urządzenie musi spełniać określone wymogi – dowiedz się, jakie.

Jakie kuchnie gastronomiczne znajdziemy na rynku?

Obecnie wybór kuchni gastronomicznych jest ogromny. Na rynku dostępne są:

  • kuchnie gazowe,
  • kuchnie elektryczne,
  • kuchnie indukcyjne.

Różnorodność rozwiązań dotyczy jednak nie tylko systemu grzewczego, ale również rozmiaru urządzenia. Najmniejsze kuchnie gastronomiczne mają pojedynczy palnik lub płytę i mogą być ustawiane na blacie. Największe i najbardziej zaawansowane to 8-palnikowe urządzenia wolnostojące, często z piekarnikiem (lub nawet dwoma piekarnikami) w podstawie. Możesz jednak zdecydować się również na kuchenkę opartą na podstawie otwartej lub szafce. Sprzęt dowolnego typu znajdziesz w sklepie wyspecjalizowanym w profesjonalnych maszynach gastronomicznych, takim jak Multigastro.

Ważną cechą kuchni gastronomicznych jest wykonanie z higienicznych i trwałych materiałów. Prym wiedzie stal nierdzewna, która ma gładką powierzchnię, przez co nie absorbuje zanieczyszczeń. Płyty kuchenek mogą być również ceramiczne albo żeliwne. Nowoczesne kuchnie są też wyposażone w zabezpieczenia zapobiegające np. przegrzewaniu płyt lub ulatnianiu się gazu. Producenci dbają ponadto o wytrzymałość każdego intensywnie eksploatowanego elementu.

Na co zwrócić uwagę, kupując kuchnię gastronomiczną?

Kuchnia gastronomiczna powinna być przede wszystkim dopasowana do potrzeb danego lokalu. Warto uważnie dobierać jej wielkość, dostosowując ją do oczekiwanej ilości i prędkości wydawania posiłków. Jeżeli chodzi o wybór rodzaju systemu grzewczego, trzeba go dostosować do osobistych preferencji oraz warunków panujących w kuchni. Gaz jest najbardziej ekonomiczny, jednak nie wszędzie dostępny. Na szczęście nowoczesne modele elektryczne i indukcyjne zaprojektowane są z myślą o maksymalnej energooszczędności, dlatego ich użytkowanie wcale nie musi być kosztowne. Ich dodatkowym atutem jest też łatwość czyszczenia – dotyczy to szczególnie modeli, które mają jednolitą, gładką płytę. Decydując się na kuchnię indukcyjną, trzeba jednak pamiętać o konieczności stosowania specjalnych naczyń. Niezależnie od swoich preferencji, wybierz sprzęt od sprawdzonego producenta i dostawcy – w sklepie Multigastro na pewno znajdziesz to, czego szukasz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *