Jak wybrać odzież dla pracowników gastronomii?

Mężczyzna w odzieży gastronomicznej

Szukasz profesjonalnej i wygodnej odzieży dla swoich pracowników? Zależy Ci na tym, by oprócz estetycznego wyglądu, zapewniała także bezpieczeństwo? Dowiedz się, na co zwrócić uwagę wybierając odzież gastronomiczną.

Z czym wiąże się praca w gastronomii?

Praca w gastronomii nie należy do najprostszych. Wiąże się z ciągłym pośpiechem, odpowiedzialnością, stałym przebywaniem w wysokich temperaturach, posługiwaniem się ostrymi narzędziami, a także stycznością z rozgrzanymi substancjami i ogniem. Trudne warunki nie tylko skutecznie utrudniają wykonywanie codziennych obowiązków, ale i mogą stanowić niebezpieczeństwo. Aby zapewnić dostateczną ochronę pracownikom lokalu gastronomicznego, niezwykle ważne jest wyposażenie ich w wysokiej jakości odzież ochronną oraz antypoślizgowe obuwie.

Jakie powinna być odzież gastronomiczna?

Wygoda i komfort

Odzież gastronomiczna powinna być wygodna, komfortowa i funkcjonalna. Najlepiej, by została wykonana z materiałów, które pozwalają skórze swobodnie oddychać, a także nie krępują ruchów. Zarówno praca kucharza, jak i kelnera jest pracą dynamiczną, która wiąże się z ciągłym ruchem. Aby zapewnić sobie swobodę, należy dobrze dopasować zarówno rozmiar, jak i model poszczególnych elementów stroju gastronomicznego. Dobrze dobrana garderoba pozwoli nie tylko czuć się pewnie i komfortowo, ale i zapewni estetyczny oraz schludny wygląd pracownika.

Bezpieczeństwo

To absolutnie najważniejsza cecha odzieży gastronomicznej. Wybierając poszczególne jej elementy, uwagę zwrócić należy przede wszystkim na jakość materiału. Ubrania wykonane ze specjalistycznej tkaniny są w stanie skutecznie ochronić zarówno przed poparzeniem, skaleczeniem, jak i zabrudzeniem. Materiał powinien być zatem odporny na uszkodzenia mechaniczne, a także częste pranie w wysokich temperaturach.

Estetyka

Kolejną kwestią jest dopasowanie odzieży gastronomicznej zarówno do sylwetki pracownika, jak i klimatu panującego wewnątrz lokalu gastronomicznego. Profesjonalny wygląd osób pracujących w gastronomii ma bardzo duży wpływ na odbiór lokalu przez gości. Pracownicy stanowią bowiem największą jego wizytówkę. Ich ubiór powinien być zawsze czysty, schludny i elegancki.

Odzież kelnerska powinna współgrać z klimatem panujących w miejscu pracy. W prestiżowych restauracjach obowiązywać będzie zupełnie inny styl niż np. w eko kawiarni.

Odzież gastronomiczna – gdzie kupować?

Oferta odzieży gastronomicznej jest niezwykle bogata. Produkty dostępne są zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Niezależnie od formy zakupu, najlepiej zaopatrywać się w odzież specjalistyczną u producentów, którzy od lat specjalizują się w tej dziedzinie. Jednym z nich jest TEDMAR, który oferuje odzież wykonaną ze specjalistycznych materiałów, która przeznaczona jest zarówno dla kucharzy, jak i pracowników obsługi. Ponadto przygotowuje on pełną koncepcję ubioru, a także oferuje jego personalizację za pomocą haftu, nadruku czy graweru. Oprócz wysokiej jakości stosowanych tkanin, odzież TEDMAR wyróżnia się także niebanalnym wzornictwem oraz bogatą gamą kolorystyczną. W ofercie znaleźć można zarówno odzież przeznaczoną do eleganckich restauracji, jak i barów czy kawiarni.