Masełko smakowe z chlebkiem Chrupak 3 Ziarna

Chleb i masło.

Artykuł sponsorowany.

Masełko smakowe to idealne smarowidło do chrupkiego, świeżego i kruchego chlebka Chrupak 3 Ziarna. Jego smak zależy jedynie od Was i Waszych indywidualnych preferencji. Ziołowe, pomidorowe, czosnkowe, chrzanowe. Do Chrupaka pasuje każde. Jak je zrobić? Czytaj dalej! Podpowiadamy!

Czym w ogóle jest Chrupak 3 Ziarna?

Chrupak 3 Ziarna to niezwykle smaczne pieczywo chrupkie, wypiekane na bazie z naturalnego zakwasu. Jest produkowane tradycyjnymi metodami przez doświadczonych piekarzy w Piekarni Galicyjskiej. To świetne źródło błonnika pokarmowego i białka. Swój smak zawdzięcza użyciu wysokiej jakości mąk o odpowiednim wyciągu. Chrupak bardzo dobrze smakuje z różnego rodzaju pastami, hummusem a także wspomnianymi we wstępie masełkami smakowymi.

Zacznij od przygotowania masła

Do przyrządzenia naszych ulubionych masełek smakowych potrzebujemy niesolonego masła, które uprzednio wyjęliśmy z lodówki. Musi mieć temperaturę pokojową, by dało się je bez problemu połączyć z ulubionymi dodatkami. By uniknąć grudek w naszym masełku, warto je zblendować przy pomocy robota bądź blendera ręcznego Po dodaniu odpowiednich dodatków, należy je uformować w pożądany kształt i przełożyć do lodówki, gdzie stężeje.

Chleb na stole z serem i ziarnami.

Domowe masełko czosnkowe – jak je przygotować?

Masło czosnkowe zna każdy. Jest jedną z popularniejszych opcji. Używa się go szczególnie często latem, jako dodatek do różnego rodzaju grillowanych potraw. Czosnek to składnik wart uwagi. Sam w sobie jest antybiotykiem o wielu prozdrowotnych właściwościach. Reguluje działanie układu trawiennego, a także okazuje się nieoceniony przy wszelkiego rodzaju infekcjach. Z chlebkiem Chrupak 3 Ziarna smakuje wyśmienicie.

Do przygotowania porcji takiego masła potrzebujecie: kostkę ciepłego masła, 3 ząbki czosnku, sól, łyżeczkę czosnku granulowanego oraz ulubione zioła. Świetnie sprawdzi się np. rozmaryn, majeranek oraz czosnek niedźwiedzi. Wszystkie składniki, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łączymy ze sobą, delikatnie mieszając. Po uformowaniu chowamy je w lodówce i po pół godziny możemy rozkoszować się tym niezwykłym smakiem oraz aromatem.

Masło chrzanowe i jego właściwości zdrowotne

Świeżo tarty chrzan symbolizuje krzepę, siłę oraz witalność. Zawiera sporo olejków eterycznych oraz witaminy C, które podnoszą naszą odporność. Tego typu masło świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsami. Koniecznie musicie przetestować kanapki na Chrupaku 3 Ziarna z masłem chrzanowym i wysokiej jakości wędliną. Połączenie idealne!

Do przygotowania kostki masła chrzanowego potrzebujecie masło, korzeń chrzanu, sól oraz pieprz i ewentualnie wedle potrzeby – miód. Samo wykonanie jest banalnie proste. Zblendujcie ciepłe masło z około dwoma lub trzema łyżkami startego chrzanu, soląc i pieprząc do smaku. Jeżeli Wasze masło jest zbyt ostre, możecie złagodzić jego smak odrobiną miodu. Tak przygotowaną masę przełóżcie do miseczki lub maselniczki i odstawcie w chłodne miejsce, aż stężeje. Po około pół godziny / godzinie masło powinno być gotowe do konsumpcji. Zatem Chrupak w dłoń i zajadamy!

Coś dla fanów orientu, czyli masełko z pastą harrisa

Pikantne, niespotykane i niezwykle pyszne masełko z dodatkiem pasty harissa to wybór dla tych, którzy uwielbiają dania na ostro. By je przygotować, zaopatrzcie się w: masło, słodką paprykę, suszone chilli, sól i oczywiście naszą pastę harissa, w skład której wchodzi chilli, czosnek oraz zioła. To prawdziwa eksplozja orientu. W połączeniu z kruchym pieczywem chrupkim o głębokim smaku – komponuje się fenomenalnie. Musicie spróbować.

Które masełko domowe najbardziej do Was przemawia?