Opakowania jednorazowe – niezbędny przedmiot, czy dodatek który można pominąć?

jedzenie w opakowaniu jednorazowym stoi na stole

Coraz większa świadomość ekologiczna oraz dbałość o środowisko powoduje, że regularnie staramy się rezygnować z opakować wykonanych z tworzyw sztucznych. Istnieją jednak sytuacje, gdy opakowania jednorazowe są jedynym wyjściem jeśli chcemy przetransportować rzecz, która nie ma swojego własnego pudełka, czy pojemnika. Taka sytuacja występuje najczęściej w gastronomii, gdy zamawiamy jedzenie na wynos lub kupujemy różnego rodzaju słodkości. Na szczęście nie jesteśmy skazani, tylko i wyłącznie na plastik. Powstaje coraz więcej naczyń i opakowań z materiałów biodegradowalnych lub tych pochodzących z recyklingu.

Naczynia jednorazowe – czy mogą być ekologiczne?

Jednorazowe opakowania nie kojarzą się z czymś ekologicznym. Jednak wszystko zależy od tego jak są używane i z jakich materiałów powstają. Jakie są zatem bezpieczne dla środowiska alternatywy, które nie niszczą naszej planety? Jak szukać dobrych alternatyw dla popularnych plastików?

Zamień plastikowe słomki, na te wykonane z papieru. Nagminnie w takich sytuacjach jak napoje zamawiane w restauracjach, koktajle podawane w barze, czy napoje serwowane najmłodszym sięgamy po słomki. Jednak to tylko nasze przyzwyczajenie mówi o tym, że muszą być one wykonane z plastiku. Równie dobrze sprawdzają się te, które zrobione są z papieru. Ich trwałość jest mniejsza i tracą po czasie swoje właściwości w kontakcie z cieczą, ale wystarczą, aby spokojnie wypić napój.

Opakowania jednorazowe, w których serwowane jest jedzenie na wynos, także nie musi być szkodliwe dla środowiska. Dania podawane w pudełkach wykonanych z kartonu lub z liści palmowych także sprawdzą się doskonale. Są trwałe, nie wpływają na smak i aromat podawanych w nich potrawa, a wyrzucone do kosza nie są szkodliwe dla planety. 

Opakowania ekologiczne – chwilowa moda, czy trwały trend bez tworzyw sztucznych?

Opakowanie, pojemnik, butelka. Kupując jedzenie z restauracji, czy ulubionego punkt musimy liczyć się z tym, że będą w coś zapakowane. W sporadycznych przypadkach możemy udać się po odbiór własny i poprosić o zapakowanie zawartości we własne naczynia. Nie jest to jednak powszechne, ponieważ angażuje nasz czas, który jest dla nas zazwyczaj niezwykle cenny. Na szczęście opakowania jednorazowe czy dołączone do zestawu sztućce mające kontakt z żywnością coraz rzadziej są plastikowe. Opakowania ekologiczne stają się naszą codziennością, a trend ten staje się bardzo powszechny. Oferta skierowana do restauracji i punktów gastronomicznych staje się coraz bardziej różnorodna. Produkty na wynos pakowane w ekologiczne pojemniki mają szansę na dobre zagościć w naszej codzienności.