Czy dzieci mogą jeść lody w zimie?

lody

Lody zwykle kojarzą nam się z ochłodą w czasie upałów. Nic w tym dziwnego – to właśnie w lecie, przy wysokich temperaturach sprzedaż tych mrożonych deserów jest największa.

Jednak żadna firma produkująca lody nie wstrzymuje biznesu na okres zimowy, dzięki czemu lody dostępne są w sprzedaży cały rok. Czy zimą również dzieci mogą jeść lody?

Jedzenie lodów zimą, a infekcje gardła

Ta obawa pojawia się najczęściej, jeśli chodzi o spożywanie mrożonych produktów, gdy na zewnątrz panują ujemne temperatury. Nie chcąc narazić swojej pociechy na przeziębienie i bolesne infekcje gardła, rodzice nie pozwalają maluchom sięgać po lody zimą. Okazuje się jednak, że te obawy nie mają żadnych podstaw.

Jedzenie lodów zimą może być znacznie bezpieczniejsze niż latem. Wszystko dlatego, że zmniejsza się ryzyko wystąpienia szoku temperaturowego, ponieważ temperatura posiłku i otoczenia jest do siebie zbliżona. Dużo łatwiej jest złapać infekcję gardła latem, gdy na zewnątrz panuje ukrop, a dziecko sięga po mrożoną przekąskę. Wówczas organizm doznaje pewnego szoku i traci odporność, przez co zdarzają się stany zapalne.

Lody zimą, jako czynnik łagodzący ból

Pewnie każdy spotkał się choć raz z zaleceniem jedzenia lodów w przypadku anginy (o ile nie ma ona postaci ropnej), po usunięciu migdałków czy przy bólu zębów. To doskonały sposób na zmniejszenie obrzęków, uniknięcie dyskomfortu i złagodzenie bólu związanego z dolegliwościami. Oczywiście tego typu zalecenia warto każdorazowo skonsultować z lekarzem pediatrą, by nie zaszkodzić choremu maluchowi. Warto jednak pamiętać o tym, że przy niektórych, bolesnych, zimowych infekcjach jedzenie lodów może przynieść dziecku prawdziwą ulgę. Należy jedynie uważać, by nie osłabić odporności dziecka i pamiętać, że mrożony deser może jedynie złagodzić nieprzyjemne skutki choroby – nie sprawi, że organizm pozbędzie się namnażających się wirusów czy bakterii.

Lody jako źródło składników odżywczych

Wiele osób traktuje lody jako zwykłą, słodką, mrożoną przekąskę. Zapominają oni jednak o tym, że lody to nie tylko łakocie, ale również źródło wartościowych składników odżywczych. Sorbety owocowe są świetnym sposobem, by przekonać malucha do zdrowego żywienia – zwłaszcza zimą, gdy owoce sezonowe nie są tak łatwo dostępne. To bardzo cenne także źródło witamin i minerałów, podobnie jak tradycyjne lody, które dostarczają między innymi wapnia – bardzo ważnego dla zdrowia maluchów pierwiastka. Dlatego warto traktować mrożone przekąski jako urozmaicenie diety przez cały rok, a nie jedynie okazjonalne, pyszne łakocie.