Analiza żywności polega na precyzyjnym badaniu ilościowym i jakościowym spożywanych przez ludzi pokarmów. Dzięki niej można poznać dokładny skład chemiczny konkretnych produktów, a także określić ich pochodzenie. Co najważniejsze – można też wykryć w ten sposób obecność toksycznych związków chemicznych, które mogą dostać się do pożywienia podczas produkcji. Jakie metody analityczne wykorzystuje się przy badaniu żywności?
Analiza żywności – co warto o niej wiedzieć?
Analizę żywności można przeprowadzać na wszystkich etapach jej produkcji, poczynając od wytwarzania aż do konsumpcji. Oprócz jedzenia badane są również artykuły, które mają bezpośredni kontakt z pożywieniem.
Analiza żywności pozwala na zbadanie głównych składników odżywczych, czyli białek, witamin oraz soli mineralnych, które są dostarczane wraz z pożywieniem do organizmu ludzkiego. Prawidłowo wykonane badanie umożliwia uzyskanie informacji na temat chemicznych, fizycznych i biologicznych właściwości pokarmu, a także zmianę właściwości produktu w czasie gromadzenia i modyfikacji surowców. Narzędzia niezbędne do przeprowadzania analizy żywności oferuje w Polsce firma SCIEX, którą wyróżnia kompleksowa obsługa i niestandardowe projekty.
W jaki sposób wykonuje się analizę żywności?
Analizę żywności dokonuje się w specjalistycznych laboratoriach, które są przystosowane do badań ilościowych i jakościowych. Istnieje wiele metod analitycznych służących badaniu żywności. Można do nich zaliczyć m.in.:
- badania fizykochemiczne,
- badania mikrobiologiczne.
Pierwsze z nich pozwalają na uzyskanie informacji dotyczących składu danego produktu, a także wykryciu obecności mikro- i makroelementów. Wykrywają również wszelkie zanieczyszczenia, czyli np. zawartości metali ciężkich, pestycydów czy dioksyn.
Metoda mikrobiologiczna ma na celu wykrycie zagrożeń w środowisku wytwarzania produktu. W jej ramach monitoruje się czystość odzieży ochronnej, a także dłoni pracowników, opakowań czy powierzchni na salach produkcyjnych. Bada się również stan powietrza. Można kontrolować także produkty i to od początku produkcji do obrotu wyrobem. W taki sposób bada się odporność na przechowywanie i transport żywności.
Istnieje także wiele innych metod analizy żywności, np. chemiczne, instrumentalne, ilościowe, sensoryczne, oznaczania zanieczyszczeń żywności czy dodatków do żywności. Ich dobór zależy od konkretnych wymagań i rodzaju produktu.
Analiza żywności jest konieczna, aby dostarczane społeczeństwu produkty nie wywoływały w organizmach szkód. Warto zainwestować w nowoczesne sprzęty, które pomogą przy badaniach.
Najnowsze komentarze